Special Life-Autism

Θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα

Posted on: Ιουνίου 9, 2010

»απο τηn enet.gr»Για έγκριση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα στη χώρα μας.

Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι πειραματικές μελέτες σε τραυματικές βλάβες του νευρικού συστήματος έδειξαν βελτίωση της κλινικής εικόνας με χορήγηση βλαστοκυττάρων. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα αυτά αξιοποιούνται και σε ανθρώπους, στους οποίους χορηγούνται αιμοποιητικά ή μεσεγχυματικά αρχέγονα κύτταρα. Θα περιλάβει 30 πάσχοντα παιδιά με διάγνωση αυτισμού ή ευρισκόμενα στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία θα αξιολογηθούν από ομάδα ειδικών.

Την υλοποίηση του πρωτοκόλλου έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων, υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας Γιώργο Κολιάκο, πρόεδρο Biohellenica και τη συμμετοχή της υπεύθυνης των εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, βιολόγου Δήμητρας Παπαευαγγελίου.

Η προτεινόμενη προς έγκριση μελέτη προβλέπει ότι τα παιδιά θα εισάγονται ένα ανά εβδομάδα σε γενικό νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση, παιδοψυχολόγος, αναπτυξιολόγος και παιδοψυχίατρος θα κάνουν εκτίμηση των συμπτωμάτων του αυτισμού με ειδικές κλίμακες. Αναισθησιολόγος και πλαστικός παιδοχειρουργός θα κάνουν λιποαναρρόφηση, υπό ελαφρά μέθη, και τα παιδιά θα παραμένουν για ένα βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Το υλικό της λιποαναρρόφησης θα μεταφέρεται στην τράπεζα βλαστοκυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου θα γίνεται διαχωρισμός και κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων. Ο μικροβιολογικός έλεγχος διαρκεί έξι μέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δείγματα είναι κατάλληλα για χορήγηση.

Μετά την αξιολόγηση των δειγμάτων, τα παιδιά θα επανεισάγονται στο νοσοκομείο, όπου θα υποβάλλονται σε έγχυση βλαστοκυττάρων μέσα στον ορό αίματος. Θα παρακολουθούνται για μία μέρα και την επομένη θα παίρνουν εξιτήριο. Τρεις μήνες αργότερα, θα ακολουθεί επανεκτίμηση και νέα έγχυση βλαστοκυττάρων. Τα μισά θα είναι ομάδα ελέγχου και θα λαμβάνουν μόνον ορό. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η θεραπεία θα χορηγηθεί και στα υπόλοιπα.»photo via flickr’

Advertisements

3 Σχόλια to "Θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα"

Αυτο το θέμα με τα βλαστοκύτταρα και τον αυτισμό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αν και δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά. Η γνώση σχετικά με τον αυτισμό τεκμηριώνεται μέσα απο επιστημονικές έρευνες, που δημοσιεύονται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Προσωπικά, σαν παιδοψυχολόγος, ειδικευόμενη στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, συνιστώ στους γονείς να ψάχνουν όλες τις πιθανές λύσεις ΑΛΛΑ χωρίς να αφήνουν το παιδί τους χωρίς εκπαίδευση, πιστεύοντας οτι τα βλαστοκύτταρα θα λύσουν το πρόβλημα. Ο αυτισμός, δυστυχώς, δεν θεραπεύεται. Απλά το παιδί ζει με αυτόν και με την εκπαίδευση μαθαίνει να αναπτύσσει τις δεξιότητες του. Τα βλαστοκύτταρα δεν θα θεραπεύσουν την δυσκολία ούτε θα του μάθουν τις δεξιότητες που πρέπει.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη σε όλους, είτε είναι νευροτυπικοί είτε βρίσκονται στο φάσμα, είτε είναι στο φάσμα «ψηλά» είτε έχουν μεγάλες δυσλειτουργίες. Και όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η δια βίου μάθηση εν τέλει…Το γεγονός ωστόσο ότι η εκπαίδευση και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειδική αγωγή είναι απαραίτητη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποστηριχθούμε και από τις εξελίξεις της επιστήμης. Όπως αναφέρει και το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι επεμβάσεις βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα βρίσκονται σε στάδιο πειραματικό. Φαντάζομαι μια και είστε θεραπεύτρια Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς πως θα γνωρίζετε το πόσο έχει κατηγορηθεί ειδικά παλαιότερα η συγκεκριμένη εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία πλέον μέσα από τις επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί πως δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα…Επίσης, μια και εγώ είμαι πιο…παλιά από εσάς, θυμάμαι – εντελώς παραλληλιστικά – στη δεκαετία του ‘80 τις απίστευτες παραφιλολογίες που κυκλοφορούσαν για τις επεμβάσεις με λέιζερ για τη μυωπία (πόσο επικίνδυνες είναι και πως δεν έχουν αποτελέσματα). Η ιστορία τελικά έδειξε το αντίθετο, καθώς και το γεγονός ότι αν και κάποιοι μπορούν να κάνουν λέιζερ για να φτιάξουν τη μυωπία τους αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζονται στη ζωή μας οι οφθαλμίατροι, οι οπτικοί και τα γυαλιά. Το αντίθετο μας είναι απαραίτητοι.

Και ναι, ο αυτισμός δεν θεραπεύεται ΑΚΟΜΗ. Ωστόσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω, μια και χρησιμοποιήσατε μελλοντικό χρόνο στην τελευταία σας πρόταση και είστε ιδιαιτέρως κατηγορηματική, είστε βέβαιη πως σε δύο, σε πέντε ή σε 10 χρόνια ο αυτισμός δεν ΘΑ θεραπεύεται; Γιατί εγώ δεν είμαι σίγουρη ούτε για το τι μπορεί να γίνει αύριο ή σε μία ώρα…

Φανταστείτε, αν μπορούν να υποστηριχθούν και να βελτιωθούν τα παιδιά μας και από τέτοιες επεμβάσεις, τις θεαματικές αλλαγές που μπορεί να πετύχει ένα άτομο μέσα από την εκπαίδευσή του. Φανταστείτε πώς θα είναι να βλέπετε κι εσείς καθημερινά θεαματικά αποτελέσματα για τα παιδιά που εκπαιδεύετε. Εγώ προσωπικά ανοίγομαι και ερευνώ για να πράξω οτιδήποτε το απόλυτα ασφαλές και ακίνδυνο για το παιδί μου. Και θεωρώ ότι οι νέες επιστημονικές εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της ειδικής αγωγής. Και ως μαμά, χωρίς βιαστικές αποφάσεις – είμαι διατεθειμένη να περιμένω όσο χρειαστεί – ναι, περιμένω και τη συμβολή της ιατρικής.

Μπραβο καλλα τα λετε .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Facebook


Αρχείο κειμένων

Σελίδες

Ιουνίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Facebook

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: